Kedvenc bölcsességeim minden napra

2009. február 19., csütörtök

Szelektíven szép az élet...

Az Egyesült Királyság a szelektív hulladékgyűjtés Mekkája. A legkisebb településen is van úgynevezett hulladékgyűjtő pont, ahol millió felé válogathatsz. Teheted mindezt persze anélkül is, hogy otthonról kimozdulnál. A napokban mi erre áltunk rá.
Az önkormányzat díjmentesen ellátott minket két zöld zsákkal, illetve egy szintén zöld műanyag dobozzal. A zsákba műanyag üvegeket, jobban mondva palackokat, joghurtos csészéket, tojástartót, vagy éppen gabonapelyhes kartondobozokat lehet gyűjteni, míg a dobozba a könnyedebb papírok (levelek, újságok, magazinok), üvegek, fémdobozok és konténerek mennek. Míg a dobozban mixelheted az említett hulladékokat, addig a zsákos eljárás esetében nem. Csak hogy érthető legyen: ha van egy műanyag kólás flakonod és egy kartonpapírod, akkor e két dolog nem fér meg egy zsákban. Ergo, csinálok egy műanyagos zsákot, illetve egy kartonos zsákot. Hogy a műanyag zöld dobozban miért fér meg egymás mellett a konzervdoboz és a borosüveg, azt ne kérdezd. Így kell! Íme a zsák és a doboz.

A kukások két hetente jönnek a szemétért, és ekkor ürítik a szelektívünket is. Jobban mondva csak a dobozt, mivel a mi utcánkban a zsákok ürítésére nem specializálódtak, így ezekkel nekünk kell elballagni a legközelebbi, városon belül kijelölt hulladékgyűjtő pontig.
A szelektív hulladékgyűjtés pikantériája, hogy a zöld dobozt reggel 7h-ig kell kihelyezni a ház elé, a járdára. Ha ezt jóval előbb teszed meg, mondjuk előző este, hogy reggel ezért ne kelljen külön felkelned, az önkormányzat büntetést róhat ki...
Szóval szép-szép a szelektív hulladékgyűjtés, csak a jó alvókával rendelkezőkre nem gondoltak...

4 megjegyzés:

ememem írta...

Zoltan draga.Tomi elozo este szokta kipakolnia cuccot.Nem mondod hogy ezert bunti jar????

írta...

Norbinak mondták, ő meg nekünk...;)

írta...

Félreértés történt, örömmel jelentem nyugodtan aludhatunk, az önkormányzat e-mailben megnyugtatott, hogy semmiféle büntetést nem rónak ki azért, mert előbb tesszük ki a kukát:)))

vargak írta...

:) errefelé azonban igen...a mindenféle rágcsáló meg egyéb ozzie kártevők elleni védekezés miatt nem szabad előző este kirakni a kukát...és ezt olyannyira komolyan veszik, hogy külön cégek vannak arra hogy díj ellenében kipakolják a kukádat...így ébredezem én minden reggel 450 és 550 között arra hogy valakik vonszolják a kukákat a betonon.hogy majd kb 6 és fél7 között megérkezzen a kukásautó aki a munkavédelmi előírások szerint állóhelyzetben is tolatószírénát járat még a zsákutcában is és akkor is ha a technika csodájának köszönhetően a kukásembernek még ki se kell szállni a kukásautóból.(darus..)
VargaK