Kedvenc bölcsességeim minden napra

2008. szeptember 4., csütörtök

Egy csipetnyi Skócia

Nemrég ellátogattunk Skócia híres-neves fővárosába, Edinburgh-ba. A Waverley pályaudvarról a felszínre érve a látogató egy mesebeli városba csöppen. El tudnám képzelni, hogy itt forgatják az egyik Harry Potter részt, vagy akár egy másik fantázia film jeleneteit.
Hogy mi teszi ezt a várost olyan vonzóvá? Dimbes-dombos utcái, környező sziklái, a város szívében található hatalmas parkja (Princes Street Gardens), a várnegyed, na és persze az öböl és a tenger, ami a legcsodásabb a Calton Hill-ről letekintve.
Természetesen a földrajzi adottságok mellett ott vannak a rendkívül nyílt és barátságos lakók, a sok-sok művészlélek és a híres skót dudások, akik feledhetetlenné teszik az idelátogató perceit.
A város maga a történelem. Az épületek között sétálva akár 400 éves időutazásra is befizethetsz. Ez a ház pl. még a 16.század folyamán épült. Valószínűleg Edinburgh legrégibb lakóházáról van szó, mely persze ma már múzeumként üzemel. Az előtte álló skót asszonyság egyidős lehet az épülettel...:)))
Szerencsénkre éppen a Nemzetközi Edinburgh Fesztivál kellős közepébe csöppentünk, így néha meghökkentő produkciókkal találkozhattunk a város főutcáján. Az egyik legemlékezetesebb egy afrikai páros száma volt, melyben az egyik mutatványosnak társát sikerült oly mértékben összecsomagolnia, hogy az belefért egy fémtálba.:)
Nem messze tőlük egy különleges zenei produkció ejtette rabul a bámészkodót. A "Hang Playing Hedge Monkeys" nevezetű együttesről van szó, akik egy közönséges fémteknőhöz hasonlító hangszerből csaltak ki hárfához és haranghoz hasonló hangokat.
A hangszer a 21. század találmánya, melyet egy svájci pár fejlesztett ki 2000-ben. Az egész tulajdonképpen egy ufóhoz hasonlító fémdob, melyen bemélyedéseket alakítottak, melyekből hárfához vagy éppen haranghoz hasonló dallamokat csalhatunk ki, ha ujbeggyel ütögetjük a teknő tetejét.
Végül pedig pár szót az együttesről. A "hang" szó az általuk használt teknőszerű fémdob megnevezése, míg a "hedge" az angol "hedgehog" (sündisznó) szóból jön, utalva kicsit rendezetlen külsejű, bozontos hajú modern hippikre, akiknek mindene a zene és a szabadság.
A "monkey" szó pedig arra a sajátos, előre-hátra lépegetős táncra utal, ami legtöbbször valamilyen "bágyítószer" elfogyasztása után következik be...:)))
Az alábbi link a honlapjukra visz, ahol belehallgathatsz a zenéjükbe illetve videókat is találsz utcai produkcióikról. Hang Playing Hedge Monkeys
Íme néhány újabb fotó a fotóalbumban: Edinburgh és Világjáró
Befejezésül egy valódi skót dudás;)



Nincsenek megjegyzések: