Kedvenc bölcsességeim minden napra

2011. január 28., péntek

Szkúter UK


A brit közlekedés szerves részévé váltak mára ezek a csipogó, 3-és négykerekű csodák, melyek szinte teljesen kiszorították a kerekesszékeket az utcai használatból.

A legfrissebb adatok szerint, legalább 300 ezer kis robogó közlekedik Nagy-Britanniában. Noha autóúton és autópályán nem közlekedhetnek, a nagyobb kapacitású szkúterekkel nem csak a járdákon és bicikliutakon lehet hajtani, de a város összes útján száguldhatsz, ami jelen esetben max. 12.8km/h-s sebességet jelent, ami ha azt vesszük, egy idős/rokkant ember esetében fénysebesség! Fontos, hogy mindezt jogosítvány nélkül teheted!

Teherbírásuk akár 220kg is lehet, a nagyobb teljesítményre képes járgányokkal pedig akár 60km-t is "kocsikázhat" az ember anélkül, hogy az aksit közben feltöltené.

A szkúterek rendkívül megkönnyítik az idős és/vagy mozgáskorlátozott emberek mindennapjait, ugyanakkor bizonyos emberek képesek átesni a "szkúter túlsó oldalára": többször láttam olyan "sofőrt", akinek nem feltétlenül lett volna szüksége a járgányra, de a lustaság nagy úr "nyugaton", így aki teheti, megengedheti magának, hogy séta helyett inkább "motorozzon".

Noha a robogók ára több százezer forint, amiért már autót is lehet venni, Nagy-Britanniában valószínűleg elérhetőbb eszköz, mint Magyarországon. Sőt, egy ilyen járgánnyal szupermarketekbe és középületekbe is gond nélkül be lehet hajtani, az akadálymentesítés pedig szinte kivétel nélkül mindenhol megoldott...

Mint ahogy autó sem való mindenkinek, úgy szkúter sem. Egy tavalyi BBC híradásból kiderül, hogy szkúter is okozott már balesetet, gázolt el valakit, ami legrosszabb esetben végzetes kimenetelűre "sikeredett". Ezért ne csak szemünk legyen nyitva, hanem fülünk is, pláne ha a szupermarketben nagymami hirtelen hátramenetbe kapcsolja a gépet, ami normál esetben hangjelzéssel jár.

Persze nem mindegy, hogy az ember milyen boltban vásárol szkúterével. Sok esetben a járműre kosárkák vannak szerelve, amiben könnyedén haza lehet fuvarozni a TESCO-ban megvásárolt tejet, kenyeret. De mi van, ha a szkúteres éppen egy szőnyegáruházban vásárolt??? Nos, mivel a platós szkútert még nem gyártották le...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért megnézném, hogy egy valóban mozgássérült ember hogyan veszi le othon egyedül a szönyeget...

Manapság itthon is egyre elterjedtebb, nálunk is van a városban pár, viszont ez csak annak jó, aki fel is tud ülni rá. Engem az elektromos kocsiba is segítséggel tesznek bele, úgyhogy én ilyet nem tudnék használni.