Kedvenc bölcsességeim minden napra

2009. május 12., kedd

Windermere

Tegnap egy újabb gyöngyszemet tekintettünk meg a Lake District (angol tóvidék) látványosságai közül.
Ami nekünk a Balaton, az az angoloknak Windermere. Anglia legnagyobb édesvízi tavának legmélyebb pontja több, mint 60m, hossza pedig meghaladja a 15km-t. A fákkal tarkított tópartot 20-25 perc gyaloglás után lehet elérni a vasútállomásról. Természetesen van busz is, de őrültség lenne kihagyni a fákkal és megannyi pompás kis vendégházakkal kísért sétautat.
A tó korábbi neve "Winandermere" volt, amit később "Windermere"-re rövidítettek, mondván túl hosszú. Érdekes az is, hogy a "Windermere" nevet viselő tó és a hasonlóan elkeresztelt "Windermere" település nem érintkeznek egymással. Windermere városát korábban "Birthwaite"-ként ismerték, de amikor elhozták a vasutat Birthwaite-ig, turisztikai megfontolásokból a várost átkeresztelték a tó nevére, "Windermere"-re.
A tó leglátogatotabb települése a közel négyezres lélekszámú Bowness-on-Windermere, melynek kikötőjéből hajóval az egész tó bejárható.
A tónak van még két érdkessége. Windermere azon ritka tavak egyike, amelyen ár-apály jelenség tapasztalható, valamint lakója egy, a Nessie-hez hasonló szörny, melyet legutóbb a helyi újság szerint pár hete látni véltek.:)
Ha szörnyet nem is, de szép dolgokat én is láttam, íme még pár fotó ITT.

Nincsenek megjegyzések: