Kedvenc bölcsességeim minden napra

2008. október 12., vasárnap

"Credit Crunch" és más pénzügyi nyalánkságok

"Credit Crunch" az az "hitel megroppanás". Érdemes megtanulnunk ezt az új kifejezést, mivel állítólag pénzügyi válság söpör most végig a nagyvilágon. Ezúton is kérném blogom pénzügyi területen jártas olvasóit, hogy mondják el a véleményüket itt vagy privátban, mit gondolnak a dologról.
És hogy én mit gondolok? Egyelőre nyugodt vagyok, hiszen a brit és a magyar kormány is garanciát vállal a bankbetétekre. Leginkább most Gordon Brown szavain csüngök, amiből annyit sikerült megértenem (nem nyelvi, hanem pénzügyi hiányosság a részemről:), hogy 35 000 font megtakarítás alatt a legrosszabb forgatókönyv szerint sem veszik majd el a kis pénzünk. A fölött viszont már ajánlatos az összeget többfelé osztva szétszórni más bankoknál. Mivel Nagy-Britannia egyik legnagyobb bankjában (HSBC) tudhatom a pénzem, bizakodom, miközben kiváncsian várom a történet végét. Ugyanis öröm az ürömben, hogy a válság miatt jóval többet kapunk megtakarított fontjainkért Magyarországon. Ha pedig tartja magát a tőzsde zuhanása, akkor érdemes lesz elgondolkodni a font forintra váltásáról, hiszen elég sokat nyerhetünk az ügyön. Tudat alatt azonban ott motoszkál ez a "legrosszabb forgatókönyv". Mit is jelenthet ez?

"Working Tax Credit", egy másik megtanulandó kifejezés a UK-ban dolgozóknak. Létezéséről csak nem régóta tudunk, de sokkal szimpatikusabb számunkra, mint a "credit crunch". Valójában egy fajta segélyről van szó, melyet a kormánytól lehet igényelni a kevesebb jövedelemmel rendelkezőknek. Ha az éves kereseted nem ért el egy bizonyos összeget, az adóhivatal megállapít egy bizonyos havi juttatást (akár a családi pótlék esetében gyerekek után, csak ehhez még gyerek sem kell:), melyet nem kell visszafizetned állambácsinak, legalábbis ilyen információt nem találtunk. Egyfajta nagylelkű ajándék, amiért meg sem dolgoztál.:)

Mivel a minimálbért pár hónapja ismét emelték, a cég is emelt valamelyest a fizetésünkön. És mivel a kormány itt is játszadozott az adósávokkal, úgy tűnik nekünk megint jót tett..)

Mint azt már korábban írtam, az árak itt is rég nem látott mértékben emelkedtek. Olyannyira, hogy múltkor a TESCO-ban csak pillogtam, amikor egy tejre és egy kenyérre nem volt elég a nálam lévő 3 font. Szerencsére a pénztáros srác együtt érző lélek volt, így elnézte nekem azt a 2 penny (kb. 20 fillér) hiányt:) A Daily Mirror szerint viszont csökkenni fognak az élelmiszerárak a karácsony közeledtével. Ennek egyik oka az ünnep, a másik és egyben meghatározóbb pedig a kőolaj világpiaci árának csökkenése, mely elvileg majd kihat az élelmiszerekre is. Reméljük a legjobbakat, bár otthon biztos nem fog megfordulni a már évtizedek óta jól ismert folyamat...

Nincsenek megjegyzések: