Kedvenc bölcsességeim minden napra

2011. június 1., szerda

Új Szavazás!

Köszönet a 14 szavazatért!;) Ezek szerint 78%-otok szereti a meglepetéseket, 21% viszont nem.

A júniusi kérdés egy brit napilapban megjelent cikk alapján született meg. A cikkben azt boncolgatják, hogy egyre kevesebb hely van temetkezésre, leginkább London környékén, bár a probléma a világ minden országában fennáll. Pontosabban hely lenne, de ezt gyakran már halottaink elveszik az élőktől. A cikk szerint előbb-utóbb át kell gondolnia a társadalomnak a temetkezési szokásokat, különben a halottak elveszik előlünk az életteret.
Bár a túlnyomó többség még mindig földbe temetkezik, egyre többen keresik az alternatívákat, így vannak, akik például halottaikat a saját kertjükben helyezik végső nyugalomra, netán egy ott lévő közös családi kriptába, és vannak olyanok is, akik a hamvasztás után a hamvakat egy urnába zárva hazaviszik és felteszik a polcra, esetleg az elhunyt kérésére szétszórják azt egy bizonyos helyen.
A cikk írója megkérdőjelezi a flancos családi kriptákba, netán mauzóleumokba temetkezés jogosságát, mondván a halállal megszűnnek az egyén földi jogai, ezért milyen alapon merészel bárki is halála előtt ily módon területet foglalni és áthárítani az ezzel járó egyéb kellemetlenségeket az élőkre.
De ha összegezni akarnám, akkor egyáltalán mi szükség van a hagyományos földbe temetkezésre, mert a halottnak már úgyis mindegy, az élők meg saját magukkal szúrnak ki azáltal, hogy képtelenek levetkőzni a buta szokásokat (legfőképpen a nyugati kultúra hagyományairól van szó).
A cikk írója a következő üzenettel zárja irományát: "If you die, die with your ego", azaz "Vidd az egódat magaddal a sírba!" Hogy én melyik véleményt osztom, azt a szavazás lezártakor júliusban elmondom, mert nem akarok senkit befolyásolni, mindenesetre a Ti véleményetekre nagyon kíváncsi vagyok!

Nincsenek megjegyzések: