Kedvenc bölcsességeim minden napra

2010. április 16., péntek

Óda a természethez

Két napja légtérzár van Nagy-Britannia felett az izlandi vulkánkitörés és annak következménye, a hamu miatt. Kis hazánk fölött pedig ezekben a percekben némul el a légtér...
A történéseket természetesen ámulattal követem, elvégre nagy rajongója vagyok a természetnek. Mindig ő győz, leborulok előtte, és soha semmiért nem hibáztatom.
Folyamatosan meglep minket, amivel gyakran inkább bosszúságot ér el, mindezt azonban meg lehet bocsájtani neki.
Szeretem nyugodt, kiszámítható napjait, de egy idő után várom következő tréfáját. Ha tombol, az első sorból nézem.
Nekem azonban itt, Angliában, néha túl nyugodtnak tűnik. Bár az elmúlt tél hozott meglepetéseket, mégsem volt az az igazi, hófalakat építő, ahogy azt én szeretem.
Nyaranta pedig egyenesen lehangoló, hogy nem kényeztet trópusi viharokkal. Ilyenkor borzasztóan hiányzik, hogy vihar közeledtével kiálljak az erkélye, mint otthon, és nézzem, amint a villámok egyre hevesebben szabdalják a sötét égboltot; minden sejtemben érezzem a mennydörgő energiát; arcomat a vihar szele felé fordítsam és ott legyek, amikor a természet keményen belecsap a húrok közé.
A vihar elvonultával mintha újra éledne minden, a levegő felfrissül, lelkem megtisztul: kicseréltek.
Néha nagyon kell ez a "csere"; kell, hogy valami ámulatba ejtőt mutasson. Sajnos itt nincs erkély, ahová kiállhatnék, de legalább küldött egy kis hamut, amivel ideig-óráig beérem, és közben azon tűnődöm, hogy legutóbbi apró megnyilvánulása milyen hatalmas is valójában, amikor több százezer utazó polgár számításait képes egy pillanat alatt keresztülhúzni...

9 megjegyzés:

ememem írta...

Azota en is potoltam hianyossagom, olvastam errol :) En azert orulok hogy vulkan nincs a kozelben es tornado sem fenyeget . A nyar zivatarok hangulata azert tenyleg hianyzik de ahhoz igazan melegnek kellene itt lenni :)
Es nem csak a repulesbe szol bele a hamu, meg lehet a Forma1 -be is ;)

írta...

érdekes természeti jelenség ez. naponta 150 millió fontos kárt okoz az országnak a repülőgépek kimaradása! na, ha még az F1 is elmarad...
igaz, itt nincs vulkán, de látod, piciny ez a bolygó és már egész európa szívja miatta.
csak egy kis érdekesség: amikor 1783-ban ugyanez a vulkán kitört izlandon, 2 évig aktívkodott. a levegőbe került kén miatt akkor a lakosság 1/5-e kihalt, Angliában pedig 40 000 ember esett ennek áldozatául.
hogy mennyire hat ki majd az időjárásra, azt még senki nem tudja biztosan. de ha nem akar lenyugodni, akkor elképzelhető, hogy idén elmarad a nyár! persze itt eddig is elmaradt, de kis hazánkban elég fura lenne egy 15-17 fokos nyár...
egyes kutatók és izlandi lakosok biztosra veszik, hogy 1-2 éven belül ez a vulkánkitörés egy másikat indít be majd (így volt 200 éve is), aminek már súlyos következményei lehetnek...
na, de annyira ne legyen rossz a helyzet, mint 1815-ben és utána. ekkor ugyanis kitört egy vulkán indonéziában, aminek az lett az eredménye, hogy nagy-britanniában nyár közepén fagyott, amerikában pedig júliusban havazott. nem volt megfelelő termés, az emberek éheztek és járványok söpörtek végig a világon.
de ami a legrosszabb, volt kollegáink lengyelországból ma nem tudtak felszállni, hogy meglátogassanak minket:((

ememem írta...

"egyes kutatók és izlandi lakosok biztosra veszik, hogy 1-2 éven belül ez a vulkánkitörés egy másikat indít be majd (így volt 200 éve is), aminek már súlyos következményei lehetnek..."
2012??????

írta...

akár...de vulkánkitörés és egyéb katasztrófák bárhol megtörténhetnek...

BeneKaland írta...

Hááát amiről Te írsz az még oké, de a természetnek azt a fajta tombolását, ami sok száz ember halálát okozza nem díjazom...de ha nem megyünk oly messze, már az is brutális, amikor sok sok ember megszerzett vagyona, lakása, élete megy tönkre.
Természetesen egy kis villám és eső az más :)

hpeter írta...

sztem is 2012. az uccso egy évet megnézzük, földrengések dél amerikában, haitin, olaszországban kétszer is, most a vulkán izlandon..és veszprém is törésvonalon van:)lehet zé nemsoká közvetlen közelről borulhatsz a természet lábai vagy lávái elé:)

hpeter írta...

zé, junius de inkább juliusban haza kell jönnöd,lessz biztos megint égi csinnadratta:)

írta...

jelentem július 21-28-ig otthon vagyok! tesztelem a törésvonalat és várom az égi háborút!:)))

vargak írta...

Zével értek egyet...az hogy 1 hétig nem lehetett repülni kényelmetlen ugyan de mennyivel kisebb "kár" mint az hogy emberek halnak meg..Sydneyben egy geológus tartott egy nagyon rövid ám annál hatásosabb demonstrációt az egyik reggeli TVműsorban. Felemelt egy focilabdát és azt mondta "Ez a Föld belseje..ez egy képlékeny massza.ha ez a labda nem bőrlabda lenne hanem gumi akkor össze tudnám nyomni..nem könnyű de lehetséges.." majd felemelt egy bélyeget és rátette a labdára és azt mondta "Ez pedig a kéreg amire a mi civilizációnk épült..igen az emberiség ezen a bélyegnyi vastagságú kéregdarabon terjeszkedik.."erről szól az egész..mi vagyunk a hangyák a bélyegen :)
Mellékesen meg ha végigkérdezik az utasokat "Tisztelt utasaink útvonalunkon vulkáni hamu van amelyről tudjuk hogy nagy valószinüséggel percek alatt tönkrevágja a hajtőműveinket. Kérjük szavazzon, szeretne e továbbrepülni most vagy megvárja amíg garantálni tudjuk a biztonságos érkezést" akkor mindenki a várakozásra szavazott volna..csak 1 gépnek kell leesnie legalább 200ember veszik oda....