Kedvenc bölcsességeim minden napra

2009. december 11., péntek

Boxing Day

A kép ne tévesszen meg senkit: ennél véresebb bejegyzés következik!

Nagy-Britanniában a karácsony napját követő napot, december 26-át (karácsony másnapját) nevezik "Boxing Day"-nek, ami magyarul kb. "Dobozolós Nap"-ként fordítható ("box" annyi mint "doboz"). Angol barátaink ezen a napon bontogatják a fa alatt az egymástól kapott ajándékokat, amit itt történetesen nem a Jézuska hoz, hanem a Télapó.

A "Boxing Day" gyökerei a középkorba nyúlnak vissza, bár hogy pontosan miből is jött ez a tradíció, csak találgatni lehet.
Egyes történészek szerint mivel a cselédek és a szegényebb munkásemberek karácsony napján is dolgoztak, csak 26-án kaptak szabadnapot és látogathatták meg rokonaikat. Mielőtt útrakeltek, a munkaadóik egy dobozt megtöltöttek számukra étellel és egyéb ajándékokkal, így mondva köszönetet egész éves munkájukért.

Egy másik teória szerint a templomokban dobozokat helyeztek el, melyben egész évben gyűjtötték a pénzt, amiket aztán minden templomban december 26-án nyitottak ki és osztották szét azok tartalmát a szegények között.
Más történészek azt is tudni vélik, hogy a nagy felfedezések korában az egyház dobozokban pénzt gyűjtött azoktól, akik imádkoztak egy-egy felfedezőút sikeréért. Ha a hajó baj nélkül visszatért, a lezárt dobozt 26-án felnyitották és a benne lévő összeg ugyancsak a szegényeké lett.

Noha december 26-a a családi összejöveteleké elsősorban, vannak azonban olyan hagyománykövető angolok, akik ilyenkor indulnak rókavadászatra. Bár 2004-től törvény tiltja a rókavadászatot a szigetországban, vadászkutyával kikergetni a rókákat búvóhelyükről, majd lelőni őket így is legális...

És korábban mindezt még fokozták is!
Az ökörszem egész évben az emberek vendégszeretét élvezte. Szerencsétlenségnek tartották, ha valaki fogságba ejtett és elpusztított egy ilyen aprócska madarat. December 26-án azonban folyt a vér az országban: immáron nemcsak a rókákra vadásztak, de az ökörszemeket is előszeretettel hajtották át a másvilágra. Általában gyerekek egy pózna tetejére kötötték ki az elpusztult állatot, majd szent ágakkal és szalagokkal díszítették. Egyes helyeken bíborszínű szövettel öltöztették és dobozba tették a szerencsétlen madarat.

Ezután feketére festett arccal házak előtt énekeltek, abban a reményben, hogy pénzt gyűjtenek a falu táncos mulatságára. Aki pedig adakozott, az kapott egy tollat az ökörszemből...

Mindig is tudtam, hogy a britekben elfojtott szadista hajlam lappang: Halloween, az "Örömtűz Ünnepe" (Bonfire Night), és most még a karácsony is...:)



6 megjegyzés:

vargak írta...

wow! :) jó lett a bejegyzés..egyetértek a bonfire night az amit pláne nehéz magyar logikával felfogni..azt ünnepelni hogy valami lázadó megtámadott valami börtönt és majdnem felgyújtotta azt és ennek örömére tűzijátékokat durrogtatni..hm..no de északon még jól is jön a sötét novemberi éjszakában..de itt délen is megtartják :)

ememem írta...

Koszi ezt a kis ismeretterjeszto cikket :)
Elvezet volt olvasni :)

zoltanne írta...

Köszi, érdekes volt!

írta...

A gyújtógatós bonfire night a 17. századba nyúlik vissza. Egy Guy Fawkes nevű emberke fel akarta robbantani a parlamentet, megsemmisítve ezzel együtt I Jakab királyt és a monarchiát. Mivel leleplezték még időben, Guy-t felakasztották. Azóta minden év november 5-én máglyát raknak a britek, néhányan Guy Fawkes bábukat égetnek, és mostanában inkább már tüzijátékoznak, így örülve annak, hogy fennmaradt a monarchia.
Ha röviden akarnám megfogalmazni a bonfire night lényegét, azt mondanám: egy 17.századi terroristát égetnek...:)

Névtelen írta...

a kép nagyon cool :D

David Marchal írta...

Good news for all! Boxing week starts from 26th December and brings the biggest VPN sale ever. Before the year ends get the best VPN deal from Boxing Day Sale 2018. https://blog.fastestvpn.com/boxing-day-sale/