Kedvenc bölcsességeim minden napra

2009. július 31., péntek

"Hiszed, vagy sem!" - A Ripley-gyűjtemény

"Believe it or Not!" Ez az angol elnevezése annak a London szívében található múzeumnak, ami jelenleg öt szinten mutatja be lenyűgöző kiállítását. Odditóriumnak is hívják, mely terminust a 20. század első felében élt amerikai szármzású világutazó, Robert Ripley alkotott meg. Mivel pontos magyar ferdítésével még nem találkoztam, ezért inkább körülírnám: furcsaságok palotája;)

A palotát nemrégiben felkerestük. Bár a belépő ára (25 font) a Madame Tussaud panomtikumával vetekszik, nyugodt szívvel kijelenthetem, megérte! 2-3 órát az ember simán elidőzik odabent, rácsodálkozva a világ furcsaságaira.

Ripley mintegy 200 országban járt és mindenhol találkozott valami furcsasággal, valami meghökkentővel, valami bizarral. Mindezeket dokumentálta, és emelett számtalan, kulturális szempontból érdekes és értékes tárggyal bővítette gyűjteményét.
Halála után a felfedező-gyűjtögető akciókat követői folytatták, és a furcsaságok iránti lelkesedés azóta is csak nő követői körében.

Ennek az eredménye az a több, mint 30 Ripley-múzeum, melyek nagyrésze az Egyesült Államokban található, illetve az egyik legnagyobb Londonban.
A legmeghökkentőbb kiállítási rész a kínzómódszerek és a villamosszék-szemléltető, a sok borzalom után viszont nagyon megéri bemenni a tükörlabirintusba és megpróbálni kijönni onnan...:)
Íme még pár érdekes, meghökkentő, néha bizarr dolog a londoni kollekcióból.

Kristály-Mini
Több, mint egy millió Swarovsky kristályból kirakott Mini Cooper. A köveket 6 hónap munka során sikerült kirakniuk, az autó értéke így meghaladja az egy millió dollárt!

Furcsaszájú asszonyság
Visszataszító szájberendezkedését genetikai hibával magyarázták. Nem túl szerencsés megjelenése ellenére a hölgy férjnél volt és egészséges gyermeket hozott a világra.

A kalitkás törpe
Az időszámításunk előtt, Alexandriában élt 53 cm-es törpe ember élete utolsó részét madárkalitkában töltötte, mely hazaárulásának lett a következménye.

A dupla-pupillájú ember
Liu Ch'ung i.e. 995-ben született kínai államférfi.

A kék bőrű ember
A szintén kínai Ching Foo kék arcáról vált híressé, miközben teste többi részén bőre színe teljesen normális volt. A 20. század fordulóján az USA-ban élő Fugate család szintén kék bőrével vált híressé, melyért a methemoglobinemia nevezetű rendellenesség a felelős.

Csekk a Mindenhatónak
A csekket az amerikai Iowa államban állították ki a Mindenhatónak 9 dollárról és 50 centről. Az összeget a mai napig nem vették át, mivel az átvételhez személyazonosságot igazoló dokumentum szükséges...:)


Az óriás ember

Az amerikai Robert Wadlow 272 cm-re mellett valójában eltörpülök:)

Egy másik óriás

A szőrös arcú ember

VIII. Henrik cipője

Rágógumi-portré

Elvis haja

Óriás szék

További infó: http://www.ripleyslondon.com/


1 megjegyzés:

hpeter írta...

az a mini nagyon menő:)