Kedvenc bölcsességeim minden napra

2012. június 1., péntek

Hegymászás

Elérte Észak-Angliát a szokásos, egy évben 2-3 alkalommal előforduló 1 hetes "kánikula", melynek keretében 25 fok körüli csúcshőmérsékletnek örvendhettünk. Az ilyen ritka természeti jelenségeket mindig próbáljuk meglovagolni, így történt ezúttal is: elmentünk hegyet mászni!

Anglia 3. legmagasabb csúcsát (950m) hódítottuk meg, mely a Helvellyn nevet viseli, és amely természetesen a festői Lake District National Park-ban található, nem messze Glenriddingtől. 
Nemrég utánaolvastam a hegy történetének és bizony nem veszélytelen a csúcsra jutás, több halálos áldozatot is követelt már a hódítás. A glenriddingi turista információ pedig külön felhívja a figyelmet arra, hogy csak fitt, jó kondiban lévő emberkék induljanak a csúcsra. A híres angol költő, William Wordsworth is állítólag többször megmászta élete során a hegyet.

Ami a mi mászásunkat illeti, természetesen egy nehezebb útvonalon értük el a hegyet (így jár, aki nem veszi meg a térképet a turista információnál!:), így egy másik hegyen kellett átvergődnünk magunkat ahhoz, hogy az eredeti célt elérjük. 
A 3 órás menet egyébként lélegzetelállítóan gyönyörű volt, bár a levegőt akkor kapkodtam csak igazán, amikor Helvellyn szikláin négykézláb, fűcsomóba és kövekbe kapaszkodva küzdöttem fel magam a csúcsra. Nem vagyok egy félős típus a magasban, de itt halálfélelmem volt. 

Örültem, hogy épségben feljutottunk, euforikus érzés volt a hegycsúcson állni és lepillantani a hegy lábánál lévő tóra, valamint a kb. 10km-re lévő Ullswater-ra. 

Visszafele már megtaláltuk a rövidebb utat, majd Glenriddingbe érve nyaltunk egy helyi készítésű fagyit és tespedtünk egy hatalmasat a tóparton. 

Tettem fel IDE még képeket, az album alján találhatók, illetve megnézhető a montázs is a kirándulásról alább. Jelzem, a videó második felében a komoly, magasztos hangulatot nem sikerült megőrizni, ezért kedves anyukák-apukák, tessék konzultálni, mielőtt a gyereknek be tetszenek mutatni...!!!:))

3 megjegyzés:

ememem írta...

Ez gyonyoru!!!!!

zoltanne írta...

igen, gyönyörű!!!

hpeter írta...

ohh lélegzetelállító:)csodaszép, a hegyi kecskék hol voltak?:)