Kedvenc bölcsességeim minden napra

2010. augusztus 2., hétfő

Tenerife & La Gomera 2010


Adós vagyok még az idei nyaralás beszámolójával. Hát íme!

Ez alkalommal ketten szerveztük négy főre. Már decemberben tudtuk, hogy hová megyünk: vissza a Kanári-szigetek egyikére! Barátainkat Angliába hívtuk meg, ők az utazás napjáig arra készültek, hogy egy hét alatt körbevezetjük őket Észak-Anglián. Büszkén mondhatom, hogy sikerült mindent titokban tartani 7 hónapon keresztül! Nem volt könnyű, sőt, volt olyan helyzet, hogy majdnem lelőttük a poént, még jó, hogy a lapot nem vették.:)
2008. novembere (korábbi bejegyzés ITT) óta vágyódtunk vissza erre a különleges helyre, idén július 13-án pedig végre lehullt a lepel, a kész átverés Manchesterben véget ért, és barátaink sem bánták, hogy magunk mögött hagyjuk a hűvös, esős Angliát. Majd legközelebb!;)

A több, mint 4 órás repülőút ugyan maratoninak tűnt, de amikor megpillantottuk a vulkanikus szigetet a repülő ablakából, már el is felejtettem azt a több ezer mérföldet, amit megtettünk. 2008-ban a gyomrom is összeszorult, amikor kisétálva a Reine Sofia reptérről egy teljesen ismeretlen és egzotikus világba csöppentünk, most azonban már tudtuk, hová tartunk és alig vártuk, hogy a szállásra érjünk.

A szállással kapcsolatos félreértések másnapra ugyan tisztázódtak, és igazából örültünk is, hogy az utazási iroda hibájából egy teljesen más aparthotelben(lásd kezdőkép) helyeztek el minket, mint amire készültünk (tengerpart egy karnyújtásnyira, szép tiszta, puccos környék). Persze a spanyol recepciós hölgynek csak a kijelentkezésünkkor esett le, hogy miért 8 éjszakára foglaltunk, amikor a 7-diken már utaztunk vissza...

Egy dolgot fontos megjegyezni. Noha a szigetek csupán 100-300km-re vannak Afrikától, azon belül is a Szaharától, az ott őshonos, emberre veszélyes csúszómászók és egyéb rovarok a Kanári-szigeteken nem leltek otthonra. Még nem...
Háziállatot ennek ellenére sikerült "beszereznünk", mégpedig Csótit, a jól megtermett csótányt, ami egyik éjjel szoros barátságot akart velem kötni. A dologból természetesen háború lett, mivel megsértette felségterületemet. Hugo Boss-t hívtuk segítségül, de tulajdonképpen tetszett neki a parfüm, így kénytelenek voltunk egy méretes villával véget vetni rovaréletének. Másnap tesókával is találkoztunk a fürdőben, így muszáj volt az ügyet a recepción jelenteni. Közölték, hogy az éghajlat miatt nyáron ez itt mindennapos, majd a takarítónő hozta a vegyifegyvert, amit sikerrel alkalmaztunk a behatolók ellen.
A zöld gekko hajnali hatkor Csóti kivégzésének pillanatában pedig már csak hab volt a tortán, de intelligens állat, és a kivégzést látva többé nem zavart minket.

Természetesen a Loro Parque, a Siam Park és El Teide (a vulkán) idén sem maradhatott el, de ezúttal sikerült új helyekre is eljutnunk.

Vilaflor, a sziget legmagasabban fekvő faluja, szó szerint a felhők fölött.

Masca, talán az egyik legeldugodtabb települése a világnak, melyet a közelmúltig autóval nem is lehetett megközelíteni. Noha magasság-imádó vagyok, de párszor levert a víz, amikor kisbuszunk csak másodszorra bírta bevenni az éles kanyart a félelmetes magasságokba megépített szerpentinen. Valószínűleg a világ legjobb buszsofőrei Tenerifén dolgoznak, és nekik mindennapos a hátramenet több száz méteres magasban...:)
Mascát egyébként 80 felnőtt és 3 gyermek lakja. Iskola és bolt nincs a faluban, csupán egy ajándékbolt a megszállott turistáknak. És láss csodát, itt az Isten háta mögött magyarul is kapsz termékleírást!:)
Dragon Tree, az ezer éves fa, amely a helyiek szerint több ezer éve áll Icod városában. Elképesztő népszerűségnek örvend, ezért csak messziről lehet csodálni.

Garachico, egy törpe város ma már, de 1706-ig fontos kikötőváros volt. Ekkor azonban a láva szinte teljesen elpusztította. Mellesleg a "bűnös" El Teide vulkán a világ 3. legnagyobb vulkánja. Ma is aktív, de 1909-óta egyelőre nem hallatott magáról.

La Gomera, az egyik szomszédos sziget, melynek 20 ezer lakosa ma is őrzi a helyi hagyományokat, nevezetesen a "fütty-nyelvet", mely csak Gomerán kötelező tananyag az iskolában, így a spanyol után a sziget második hivatalos nyelve! A "fütty-beszéd" szemléltetése egy helyi étteremben történt a pincérnők által, melyből az alábbi videoklip végén láthattok egy részletet.
Gomera szigete amolyan mesébe illő. Kicsit zöldebb, mint a szomszédos Tenerife, mely a sziget előtt állandóan horgonyzó felhőrétegnek köszönhető. Volt szerencsénk erdejében egy rövid sétát tenni, és most már tudom, miért nevezik Varázserdőnek.;) Szintén itt láttunk közelről banán-és mangó fát és ki tudja még milyen déligyümölcsöket.
Fővárosa, San Sebastian, egy hangulatos kikötő és egyben Kolumbusz Kristóf utolsó pihenője is, mielőtt átszelte az Atlanti-óceánt, hogy felfedezze Amerikát.
Gomera-i kirándulásunkon egy dolgot megtanultunk: soha ne ülj villámgyors hajó elejébe az óceánon! Ha az út csak 5 perccel is tovább tartott volna, mind a négyen kidobtuk volna a taccsot!

Befejezésül egy videó a legemlékezetesebb pillanatokról, illetve további képek ITT!



6 megjegyzés:

BeneKaland írta...

Szeretem ahogy írsz!!

zoltanne írta...

Én is!!! Nagyon klassz a videó + minden! Élvezetes volt olvasni, köszi!

hpeter írta...

nagyon jó a video, mintha valami kanári szigeteki turist officeban kaptam volna:)fütty nyelven hogy van a turist office? ide télen vagy tavasszal is el lehet menni?mindig nyár van?nagyon nagy hőség volt?februárban voltam madridban és a reptérről fél oránként óránként mentek repülők..de sajnos az enyém bpre jött:)

írta...

elfütyülném, de nem tudok normálisan fütyülni:)))
a kanári-szigeteken mindig jó idő van. november és február között tavaszias/kora nyárias néha, nyáron pedig nyár és nem az a fullasztó fajta, ami néha otthon van. a napsütés minden évszakban garantált!
télen is rengetegen mennek, mert akkor tartják a fesztiválokat. a santa cruzi a riói karnevál után az egyik legnagyobb a világon! (sajnos ezt még nem láttam).

hpeter írta...

ezek szerint téli időben is lehet fürödni a tengerben?én is azt olvastam hogy amolyan örök tavasz szigetek. egyszer szilveszterkor vagy februárban ki kellene probálni:)imádom a mediterrán vidéket de nyáron elviselhetetlen. ilyen helyeken csak télen voltam még:)

írta...

igen, télen is lehet fürödni az óceánban!:) a nyár elviselhetőbb, mint máshol európában. a karácsony/szilveszter ott főszezon, akkor valamivel drágább a szállás is.