Kedvenc bölcsességeim minden napra

2009. június 5., péntek

A kövek, a part, és egy optikai csalódás

Meglepő módon az észak-angol nyár első napja igazi nyári időt hozott. Elő is került a rövidnadrág, a napszemüveg, és persze a menekülés-a-városból feeling. A konkrét terv pedig: biciklitúra Keswick környékén.

Kora délután szedtük fel Mayát a kicsit több, mint 4000 lelket számláló Keswick városkában, ahol sikerült az egyik autószerviznél 3 egyforma bringát bérelnünk (több nem is volt), majd nyeregbe pattantunk és felkerestünk egy, a várostól mindössze pár kilométerre fekvő, misztikus helyszínt.
Egy szép nagy kaptató után hegyekkel körülvett fensíkra értünk, ahol elénk tárult mini-Stonehenge. Bizony, Stonehenge után az ország egyik leghíresebb kőrengetegéről van szó, mely valószínűleg Európában a legősibb építmény is egyben. A kb. 40 kisebb-nagyobb kőoszlopokból álló egykori alkotást Kr.e. 3200 körül építették, tehát ma már több, mint 5000 éves! Rendeltetése, akárcsak Stonehenge esetében, vitatott, azonban sokkal nagyobb élményt nyújt, mint híresebb rokona, hiszen itt a köveket nem kerítették el az érdeklődök elől: körbe lehet sétálni őket, sőt, meg is tapogathatóak. Ja, és mindez ingyen és bérmentve!;)

A kőkör közepén a gyep már feltűnően ki lett koptatva, gondoltam én is hozzájárulok az erózióhoz és próbálom magam átadni a misztikus energiának. Beleálltam hát, lássuk mi történik. Testemet szépen, lassan, de egyre biztosabban járta át az energia. Mintha regenerálódtam volna a kaptatón való feltekerés után. Vércukorszintem visszaállt a hétköznapi értékre, mintha kicseréltek volna! Abban a pillanatban megvilágosult, miért ajándékozott meg minket a kölcsönzős ipse fejenként egy-egy doboz Sprite-tal...:)

Egy fél órás ejtőzés után az irányt Derwent Water tóvidéke felé vettük. Kilométeres száguldás következett, hiányzott már régóta ez a bizonyos, enyhe adrenalinnal fűszerezett szabadságérzés, mely leginkább bringázás közben lesz úrrá az emberen, amint a természet lágy ölén haladva simogatja arcát az enyhe nyári szél.
A tóparton azonban visszafogtunk a tempóból, majd lassan erdei utakon találtuk magunkat, végre fák között!!! Merthogy a szigetország nem faállományáról híres, pláne nem az egykori jégtakaró által leborotvált hegyek környékén. Félre értés ne essék, máíg elbűvölnek a nagy kopasz óriások, de ha az ember sűrű erdővel találkozik, rögtön eszébe jutnak az otthoni számháborúk és az erdei túrák...
Az erdei út szélén letáboroztunk, bringákat a fáknak támasztottuk, és megkezdtük kimeríteni elemózsia-készletünket. Majd megbarátkoztunk a tó vizével is, bár a köveken még lehetett volna mit csiszolni; lépkedni rajtuk már-már fakírságra vall!

Négy órányi kerekezés után a paripákat visszavittük a kölcsönzőhöz, majd ismét egy rejtélyekkel teli helyszínt kerestünk fel, a Puzzling Place-t, avagy a Talányok Házát. Az egész egy optikai átverés, ahol a megannyi hologram és egyéb fantasztikus rajzok mellett kezet foghatsz önmagaddal; törpéből óriás lehetsz egy szobában, vagy éppen Michael Jackson-t meghazudtolva dőlhetsz előre éles szögben anélkül, hogy orra esnél.

Kellemesen elfáradva, buszon bekómálva ért véget ez a hétfő. Folytatás természetesen lesz, hiszen a természet a természetem.;)

Még több kép ITT (Keswick, Derwent Water, Castlerigg Stone Circle)!


1 megjegyzés:

írta...

Drága Öcsémnek szemet szúrt, hogy még soha senki nem használta az "unalmas" értékelést. Gondolta, lehet technikai oka van: a gomb biztos nem műxik. Ezért aztán tett egy próbát...Köszi!!!:))))))))))